Kalbim sende kaldı, kır gitsin...

22 Haziran 2008 Pazar

KLEOPATRA





Mısır'ın ilk Helenistik kraliçesidir. Asıl ünvanı vıı. Kleopatra olmasına rağmen, kendisinden önce gelenler unutulduğu için kısaca Kleopatra olarak bilinir.

İskenderiyede doğdu. Aslen Yunan olan klepatra, babası xı. Ptolemaiosun vasiyeti üzerine kardeşiyle evlendi. O zamanlar Mısır'da egemen olan Yunanlılar Mısır toplumuna karışmamak için kendi soylarından olan kişilerle evleniyorlardı, bu da akraba evlilikleri sonucu özürlü insanların doğumuna yol açıyordu. Babası öldüğünde 18 yaşında olan Kleopatra tahta çıktı. Halkın içine girebilmek ve halkın kendisini benimsemesi için kendini Mısır dinine verdi. Kardeşi tarafından iktidardan uzaklaştırılıp sürgüne yollandı..

Kleopatra yanında büyük Roma imparatoru Sezar'la birlikte geri döndü...Kleopatra'nın bir halı içinde Sezar'ın sarayına girdiği ve bu büyük kralı kendine aşık ettiği rivayet edilir.
Bu olaydan sonra kardeşi kimsenin bilmediği bir sebeple Nil sularında boğulur...
.
Karedeşinin aradan çekilmesiyle Kleopatra tek başına iktidar koltuğuna oturdu. O sırada Sezar' dan bir çocuğu oldu ve minik Sezarius' u alıp Roma'ya gitti...En büyük hayali iki imparatorluğu birleştirip Büyük İskender'in hayali olan bilinen tüm dünyaya sahip olmaktı...M.Ö 44 te Sezar ölünce bu hayallerini ertelemek zorunda kaldı.
.
Sezar ölünce Roma imparatorluğu, tahta çıkan Octavio ( Sezarın yeğeni) ve Markus Antonius arasında ikiye ayrıldı.
Doğu artık Markus tarafından yönetilmekteydi ve ilk işi Mısır'ı ziyaret oldu...
Antonius Kleopatraya delice aşık oldu. Octavius'a savaş açtılar. Actium'da yapılan savaşta Kleopatra ve Markus kaçmak zorunda kaldılar...İskederiye'deki sarayına dönen Kleopatra'nın kendisini bir kobra yılanına sokturarak intihar ettiği rivayet edilir...Öldüğünde

39 yaşındaydı...
.
9 Dil bilen Kleopatra zekii bir kadındı ama herkesin sandığı gibi çok güzel değildi.
Yazı Alıntıdır: wikipedia.org

2 yorum:

Adsız dedi ki...

degerli dostum bu güzel tarihi yazın için çok tşk ederim bu kadar emek vermişsin ne diyem çok faydlı bilgilerinden dolayıda minnattarım allaha amanet ol herkesin okumasını tavsiye ederim

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim SİZDE allaha emanet olun..saygılar..